[subcontent;block=div] [subcontent.content]

CHAMPAGNE | THOMAS DE MARNE | AANSTORMEND TALENT

Datum: 16-07-2011


  • Valerie Frison

 

HOMEOPATHISCHE GENEZING ZONDER PILLETJE

Nog niet zo lang geleden werd  de biodynamische wijnbouw afgedaan als een of andere wazige filosofie die begraven ligt in een koehoorn. Tegenwoordig zijn er zoveel vooraanstaande wijnbouwers die volgens dit principe werken dat het onzin is om deze wijnbouw een duistere praktijk te noemen. Het bewijs wordt immers niet geleverd door het laboratorium maar door de opinie van mensen die razend enthousiast zijn na het proeven en drinken van biodynamische wijn. Een filosofie waarbij een stap verder wordt gegaan dan bij de organische en we misschien het beste kunnen vergelijken met homeopathische genezing zonder pilletje. De wijnstokken worden niet behandeld als een patiënt maar het terroir en de omgeving worden op een intuïtieve en intelligente wijze genezen. Daarbij is met de hand oogsten, lage opbrengsten, gebruik van natuurlijke gisten, geen chaptalisatie, geen klaring en geen filtratie wel het minst dat je kunt verwachten en is geen bijkomstigheid maar volkomen vanzelfsprekend. Sommigen gaan zelfs zover dat zij natuurlijke wijnen maken zonder ook maar een enkele chemische toevoeging. Niet in de wijngaard, niet in de kelder, niet in de fles

VALERIE FRISON NIEUW ENGAGEMENT

Nieuwe ontdekkingen kun je regelmatig bij ons verwachten omdat we continu nieuwsgierig zijn naar nieuw engagement. Engagement dat puur is en zuiver en boeiend genoeg en zo fascineert om er voor de volle 100% voor te gaan. Niet voor niets zijn we gevallen voor de Champagnes van Valérie Frison die behalve haar ziel en zaligheid ook een geheim in haar wijn heeft gestopt. Namelijk Terroir! Valérie runt in de Champagnestreek in de Côte de Bar in het dorpje Ville-sur-Arce twee exploitaties van 6,5ha en werkt sinds 2003 biologisch en kwaliteitsgericht om een productie te krijgen van hoge waarden. In haar debuutjaar 2007 en tevens het jaar dat zij bio-gecertificeerd werd had zij een natuurlijke opbrengst van 9.500 kg/ha dat overeenkomt met 45hl/ha. Ongeveer de helft van wat zij zou mogen oogsten. Rendementen van 125hl/ha zijn in de Champagne heel gebruikelijk. Met deze veel te hoge opbrengsten kan er natuurlijk geen kwaliteit gemaakt worden. Wel kwantiteit om aan de vraag voor China en Rusland te voldoen.

DE GOEDE VIBE 

Op dit moment heeft Valérie haar 6,5ha nog strikt gescheiden. Van de eerste 3,5ha zijn 2ha beplant met 'Sélection Massale' en anderhalf met 'Sélection Clonale'. Daarvan bracht Valérie slechts één hectare zelf op fles. De druiven van de andere 3ha gingen naar de lokale Coöperatie maar nu brengt Valérie de gehele opbrengst zelf op fles. Er is hard gewerkt aan nieuwe aanplant en aan een nieuwe kelder in harmonie met de natuur. En dat ze de goede vibe hebben en uitblinken in vinositeit en mineraliteit mét zoutkristallen hebben we natuurlijk allang geproefd.

GOUSTAN ET LALORE BRUT NATURE MILLESIME

Goustan Blanc de Noir Brut Nature is eigenzinnig en indrukwekkend gelaagd met nuances in een immense energieke en complexe smaak. Lalore Blanc de Blancs Brut Nature heeft een eclatante mousse vol levenskracht en is rijk gedetailleerd met niet te evenaren complexe aroma's  

This is another genius!

Out of this world with a bio-electric aura and super-genius-level intelligence.

 

Terwijl Valérie veel werk in de wijngaarden verricht heeft haar zoon Thomas het stokje in de kelder overgenomen en maakt vanaf 2019 alle Champagnes zonder toevoeging van zwavel


blanc 2019 | GOUSTAN | BLANC DE NOIRS | 59.00

blanc 2019 | LALORE | BLANC DE NOIRS | 59.00

blanc 2012 | PORTLANDIA | 75% PN & 25% CH | MAGNUM | 130.00

blanc 2015 | TRAVERSE | BLANC DE NOIRS | 66.00

blanc 2015 | L'ECLOS DE LA COTE | BLANC DE NOIRS | 56.00

blanc 2017 | L'ECLOS DE LA COTE | BLANC DE NOIRS | 66.00

blanc 2020 | COT CHAMP SS PAR THOMAS | 60% PN 40% CHARD | 43.00

 

 

 

 


 

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine